Co cítíš, když jíš?

Kdysi dávno, když jsem byla studentkou na nutriční škole, tak jsem se snažila mít dokonalou stravu, protože jsem chtěla jít příkladem. V průběhu dne jsem se striktně řídila dietním doporučením a spočítanými kaloriemi. Když mi odpoledne došla energie, tak jsem si šla tajně koupit čokoládu, na kterou jsem měla šílenou chuť. Nedalo se to vydržet. Když jsem byla s kamarády na jídle a objednala jsem si něco v jejich očích nezdravého, hned jsem to měla „na talíři“ a já se cítila strašně provinile. Čím více jsem svou stravu analyzovala, tím více jsem nevěděla, jak z téhle stresující situace ven.

 

Objevovaly se u mě pocity:

  • Úzkosti, ostudy

  • Pocit závislosti na jídle

  • Viny, strachu

  • Ztráta kontroly nad jídlem

Tak strašně jsem chtěla jíst zdravě, až jsem měla pocit, že každý den selhávám a můj vztah k jídlu a k mému tělu byl více a více negativní. Každý měsíc vycházely nové diety, které jsem si na vlastní kůži zkoušela a nikdy u nich nevydržela. Taky se v tom poznáváte?

Naštěstí jsem v průběhu studia našla vlastní cestu. Postupně jsem místo čtení nesmyslných článků o dietách, zapojila selský rozum, začala bádat v zajímavých knihách, dokumentech, ptala se lidí, kteří měli optimální váhu a dokázali si vychutnat croissant stejně jako zdravé jídlo. Místo neustálé kontroly jsem poslouchala svou intuici, co mi dělá a nedělá dobře. Extrém jsem vyměnila za tolerantní přístup sama k sobě a sledování maličkostí, které se mi podařily. Z toho jsem si postupně sestavila vlastní stravovací systém, který mi vyhovuje.

Později se mi i v mé poradně potvrdilo, že to není jen o výživě, ale i o naší duševní pohodě. Na konci článku se dozvíte hlavní fígle, jak toho dosáhnout.

 

Rovnováha ve stravě mi pomohla

  • ulevilo se mi bez dalších dietních výstřelků

  • energii mám stabilní v průběhu celého dne

  • netrápí mě chutě na čokoládu

  • k sladkému přistupuji s kompromisem

  • ráda si objednám i něco kalorického a je mi jedno, co si o tom myslí ostatní

  • vím, že zdravá strava není pouze o salátech

  • ráda si volím zdravější jídla protože sama chci, ne protože držím dietu

  • těší mě si připravovat jednoduchá jídla plná vitamínů

  • vidím, že si váhu udržím i bez počítání kalorií

  • ke své stravě přistupuji intuitivně

  • ve svém těle se cítím báječně

  • zaměřuji se na rituály, které mi dodávají energii

  • protože umím pracovat se stresem, tak nehledám energii ve sladkostech

Určitě také toužíte po této svobodě? 

 

Realita diet:

Studie publikovaná v The New England Journal of Medicine v roce 2009.

Studie sledovala 800 lidí po dobu 2 let a zařazovala subjekty do jedné ze čtyř diet: s nízkým obsahem tuku a průměrným obsahem bílkovin, s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin, s vysokým obsahem tuku a průměrným obsahem bílkovin a s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin.

Vědci dospěli k závěru, že všechny diety vedly k úbytku hmotnosti, a to i přes rozdíly ve složení makroživin. Co mi přijde opravdu zajímavé je, že studie zjistila, že čím více účastníci chodili na skupinová poradenská sezení, tím větší váhu zhubli a tím menší váhu získali zpět!!! To podporuje myšlenku, že je pro hubnutí zásadní behaviorální, sociální a psychologický faktor v podobě podpory. 

Co z toho vyplývá? Malé % lidí, kteří se pustí do programů hubnutí, udrží úbytek hmotnosti po dobu 12 měsíců. Mnoho diet, které podporují hubnutí, aktivně podporuje neuspořádané stravovací chování tzn. toxický vztah k jídlu. Malá pozornost je věnována dlouhodobému dopadu těchto neuspořádaných stravovacích návyků a jejich dopadu na lidskou psychiku.

 

Jako je:

  • nízké sebevědomí

  • nenávistné myšlenky z pocitu selhání

  • výkyvy nálad, agrese, smutek

  • porovnávání se s ostatními

Lidé, kteří mají zájem o hubnutí a její udržení, potřebují udržitelnější plán, než jen držet dietu.

Otestujte si váš vztah k jídlu

  • Existují pro vás „dobrá“ jídla a „špatná“ jídla?
  • Máte některá jídla nebo skupiny potravin zakázané?
  • Kontrolujete si pravidelně svá makra a kalorie?
  • Odpíráte si některé druhy zeleniny pouze na základě zakázaného seznamu?
  • Máte pocit, že musíte kompenzovat to, co jíte, např. cvičením?
  • Dochází u vás k pravidelnému přejídání?
  • Děsíte se návštěv, protože se bojíte, že selžete?
  • Používáte jídlo k uklidnění obtížných emocí?
  • Když se cítíte unavení, tak je pro vás sladkost pravidelná odměna?

 

Pokud u vás převažují odpovědi ano, může to znamenat, že máte nezdravý vztah k jídlu. Zkuste věnovat pozornost návodu níže.

Sestavila jsem jednoduché kroky, které pomohly mně a stovkám mých klientů

MYSL

Zásada číslo 1

Uvědomte si, jak dlouho se stravujete neuspořádaně. Je to několik let? Tak stejně takový počet měsíců věnujte přepsání vašeho starého programu. Dopřejte si dostatek času na transformaci. První změny pocítíte za pár týdnů.

 

Zásada číslo 2

Jestli hledáte v dietě pocit štěstí (protože budete hubení), nenajdete ho tam. Štěstí začíná ve vaší hlavě. K tomu vede mé klienty především práce na tom, mít se rád/a. Zastavit se ve spěchu, vnímat své potřeby a pečovat o své tělo s láskou.

 

Zásada číslo 3

Pokud za sebou máte mnoho pokusů, tak vyhledejte kouče na výživu. Nepomůže ani další hubnoucí doplněk. Jde o váš starý nefunkční program, který vám pomůže odkrýt právě zkušený odborník. Usnadněte si další trápení. S odborníkem se rovnou pustíte do akce, která rozproudí vaší energii a vaše pozornost se upne na vaše pokroky. To vám změní denní nastavení z negativního na pozitivní a dodá nový náboj v životě.

 

Zásada číslo 4

Naučte se rituály, které ovlivní vaší energii v průběhu dne. Osobně dávám největší důraz na večer, kdy tělo připravuji na kvalitní spánek. A na ráno, kdy vstávám brzy, abych si krátce zameditovala, vychutnala si snídani a díky tomu se cítila dobře celý den. Den je pro mě diametrálně rozdílný oproti tomu, když nestíhám.

Zásada číslo 5

Nic neodkládejte a znašte se udělat každý den alespoň malé dobré rozhodnutí v rámci vašeho životníhu stylu. Pokud se vám něco nepodaří, tak se co nejrychleji vraťte k vašemu cíli. Říkám tomu pravidlo 3 tzn. návrat nejpozději do 3 dnů.

STRAVA

Zásada číslo 1

Veďte si jednoduchý záznam stravy. Hned uvidíte, kde děláte nejčastější přešlapy.

Zásada číslo 2

Netrvejte na perfektním stravování. Začněte jíst zdravě na cca 80 % a zbytek si nechte na neočekávané události v podobě návštěv, oslav a hektických dní. Vyhnete se poznámkám na to, zda držíte dietu. Jeden chlebíček nikdy nikomu neublíží, zatímco přetrvávající vysoká bdělost, stres, úzkost a strach kolem jídla mají vliv na vaše duševní, emoční a sociální zdraví.

 

Zásada číslo 3

Znáte důvod vašeho neuspořádaného stravování? Je to snad hodně sezení, nedostatek spánku, hodně alkoholu, hladovění v průběhu dne  nebo snad hledání pocitu uspokojení ve stravě? Staňte se vlastním pozorovatelem ve vašich programech. Najděte spouštěč a zkuste být o krok vpřed. Jen vy víte, co vám pomůže.

 

Zásada číslo 4

Zdravá strava je zábava. Začněte jídlo vnímat jinak. Potraviny s vysokým obsahem živin poskytují vašemu tělu vitamíny a minerální látky, které pomáhájí každé buňce ve vašem těle. Věnujte pozornost novým lákavým receptům.

Zásada číslo 5

Místo toho, abyste si vybrali potraviny založené pouze na kalorické hodnotě, zamyslete se nad tím, kdy jíte, jak jíte a co u toho děláte. Z konzultací mám potvrzeno, že i taková maličkost, jako soustředěná pozornost na stravu a pomalé kousání potravy, pomáhá mozku k rychlejšímu uvědomění si, že je žaludek plný.

 

Čekat na lepší podmínky nebo až se něco samo změní … je plýtvání času žít naplněný a spokojený život. Ráda přímo tobě ukážu cestu k tomu, jak se cítit dobře ve vlastním těle. Kristýna

Zdroj: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m696, https://www.healthline.com/health-news/diets-work-for-one-year