Proč je intuitivní stravování magické?

11. listopadu 2021 - 12:00
magicke.jpg

Intuitivní stravování je pro mě ten nejlepší nástroj, který dělá mé klienty šťastné. Je to přehnané? Pokud vás zajímá jeho tajemství, tak čtěte dál.

Co znamená jíst intuitivně?

Jde o akceptování opravdu všech druhů potravin. Na rozdíl od diet, které omezují i zdravé potraviny, intuitivní stravování vyžaduje, abychom přestali na jídlo pohlížet jako na „dobré“ nebo „špatné“. Místo toho nás vrací zpět k našemu selskému rozumu, učí nás více naslouchat pocitům v těle, díky kterým máme vlastní zkušenost, která nás posouvá dále.

Co je oproti tomu dieta? Je to vlastně falešná naděje na rychlé, snadné a “trvalé” zhubnutí. Nabízí plnou škálu produktů/nástrojů, které za nás vyřeší to, že jsme se několik let stravovali jako “prasátka”, hodně jsme seděli, špatně spali a stres zapíjeli alkoholem. To všechno má vyřešit dieta. Pokud vaše dieta přestane fungovat, podporuje to pocit selhání. Pokaždé, když se vyskytne náročné období, tak na něj nejste připraveni, protože jste jedli podle seznamu, místo toho, abyste naslouchali svému tělu. S přibývajícími kilogramy se začnou objevovat výčitky, protože jíte “zakázané” potraviny. A možná, že se na trhu objeví famózní diagnostika, která vám řekne, proč jste tlustí a nebo si konečně přiznáte, že to chce hledat opravdu jiný způsob a to přirozený, trvalý, svobodný a příjemný! Což intuitivní stravování nabízí!!

Naše tělo přesně ví co potřebuje, a velmi spolehlivě nám své požadavky hlásí prostřednictvím intuice a typických impulzů přicházejících ze signální zóny. Sportujeme, dostaneme žízeň. Máme chuť na určité typy potravin, tak nám chybí některé z živin, které je obsahují.

Pozor:

Intuitivní stravování nemusí být pro každého. U některých zdravotních onemocnění, jako je cukrovka, choroby zažívacího traktu, intolerance a jiná onemocnění, vás lékař může požádat, abyste snížili příjem určitých druhů potravin, aby se váš zdravotní stav stabilizoval. V tomto případě nejprve zvažte konzultaci se svým lékařem.

Historie intuitivního stravování

Termín intuitivní stravování vznikl v roce 1995 jako název knihy od Evelyn Tribole a Elyse Resch. Tento koncept má kořeny ještě dříve. Mezi první průkopníky patří Susie Orbach, která v roce 1978 vydala „Fat is a Feminist Issue“, a Geneen Roth, která o emocionálním jedení píše od roku 1982. Principem, s kterým se naprosto ztotožňuji je, že diety nefungují a pro dlouhodobé zdraví je důležitější změna životního stylu a osobní péče.

Další zajímavé tipy:

Geneen Roth. Její webové stránky obsahují užitečné články a videa a navíc odkaz na online kurz. Institut Ellyn Satterové. Ellyn Satter propaguje myšlenku zvanou „kompetence k jídlu“, ta má mnoho principů, které se překrývají s intuitivním stravováním.

Můj přístup intuitivního stravování:

  1. Pozoruji, jak jím

  2. Když rozumím mému stravovacímu chování a co na to má vliv, dokážu najít přirozenou cestu k zlepšení

  3. Měním své stravování ve více zdravější a to bez zákazů, ale zaměřuji svou pozornost na pokroky a lepší pocit v těle

  4. Plánuji a dbám na dostatek kvalitních potravin v mé ledničce. Hledám lepší možnosti, volím nová rozhodnutí

  5. Snažím se pracovat se svými emocemi, snažím se je chápat. Potom nejsem otrokem výčitek

  6. Než začnu jíst, tak se ještě jednou zeptám sama sebe, jestli mám opravdu hlad?

  7. Píšu si, jaké jídlo mi dělá dobře, kdy mi vyhovuje jíst a kolikrát za den

  8. Snažím se mít sama sebe ráda, akceptuji své tělo a pečuji o něj s láskou

  9. Připomínám si benefity, které mi intuitivní stravování přináší a to nejen optimální váhu



Dosud studie spojovaly intuitivní stravování se zdravějšími psychologickými postoji a nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI). Jednou z hlavních výhod intuitivního stravování je lepší psychické zdraví. Účastníci studií intuitivního stravování zlepšili své sebevědomí a celkovou kvalitu života, přičemž zažívali méně deprese a úzkosti. Intuitivní stravovací intervence mají také dobrou míru udržení, což znamená, že lidé s větší pravděpodobností setrvají v programu a pokračují v praktikování změn chování, než kdyby byli na dietě.

Citace z článku: ​​https://www.healthline.com/nutrition/quick-guide-intuitive-eating#benefits



Proč se zaměřuji na tento způsob stravování?

Sama jsem zažila stres, když jsem jedla něco kalorického a naprosto jsem se v jednu dobu odpojila od své intuice a následovala jsem jedno doporučení za druhým. Zastavila jsem to. Řekla jsem NE dietám a začala jsem experimentovat. Dovolila jsem si vařit bez receptů, začala jsem opět dávat majonézu do salátu a na trénink jsem začala chodit na lačno. A HLE! Moje složení těla se přirozeně začalo měnit k lepšímu i s troškou nedokonalosti v ingrediencích. Najednou mi jídlo dělalo větší radost a motivovalo mě hledat nové možnosti, které můžu jíst a cítit se dobře, vyrovnaně a plná energie. Proto tento způsob předávám dál prostřednictvím mých služeb.

Jaké benefity pocítíš, když se mnou spojíš síly?

Vyživíme tvé tělo

Najdeme potraviny, které ti budou vyhovovat. Udrží to tvé tělo biologicky živené dostatečným množstvím energie. Vybírat budeme jídla, která prospějí tvému zdraví a chuťovým buňkám. Nejde o dokonalost, protože ta neurčuje zdraví. Z jednoho jídla nepřibereš nebo nebudeš nezdravý/á. Důležité je pohlížet na tvou stravu, jako na celek.

Zastavíme boj s jídlem

Dáme jídlu zelenou. Místo intenzivních pocitů deprivace ze zákazů, které vyvolávají nekontrolovatelné chutě zvolíme jednoduchost, přirozenost a kvalitu potravin. Zaměříme se na jídlo, které ti dělá dobře a rituál, který ti v jídle pomáhá si ho užít.

Ukážu ti STOP cvičení

Zakřičíš hlasité NE myšlenkám v hlavě, které prohlašují, že jsi „k ničemu“, protože jsi snědl/a kousek čokolády. Budeme pracovat s emocemi. Jíst k uspokojení emocí, jako je úzkost, osamělost, hněv nebo nuda, nevyřeší problémy, které tyto pocity způsobují. Každý má svůj vlastní spouštěč a každý má své vlastní uklidnění. Jídlo žádný z těchto pocitů nevyřeší. Možná jen na krátkou chvíli odvrátí pozornost a nebo tě dokonce utlumí. To není řešení. Staré myšlenkové vzorce nahradíme novými lepšími na úrovni mentálního koučinku. Pokud se přistihneš, že je to něco vážného, tak ti ráda doporučím terapeutického odborníka, který pracuje s těmito tématy.

Objevíš radost ze stolování

Jídlo spojuje. Jíme očima. Přesně tohle spojíme v potěšení a uspokojení, které lze nalézt v jídle. Jídlo pro tebe bude mít jiný obzor v příjemném prostředí, s krásným nádobím, s tvými milovanými a s jídlem, které lahodí pohledu. Tento rituál v tobě aktivuje radost.

Pochopíš rozdíl mezi hladem, chutí a nudou

Abys cítil/a svou sytost, tak budeme dbát i na tempo, kterým ho jíš. Naučím tě více naslouchat signálům těla, které ti říká, že už nemáš hlad. Zastavíš se uprostřed jídla a zeptáš se sám/a sebe, jak ti jídlo chutná a jaká je tvá aktuální hladina hladu. Naučíš se pracovat s tímto signálem.

Pocítíš laskavost k svému tělu

Vědci znají pořadí přibližně tří miliard písmen genetického kódu, jimiž máme v buňkách zapsáno, kdo jsme a jací jsme. Lidé se výrazně liší nejen fyzicky, ale i temperamentem, talentem nebo náchylností k širokému spektru onemocnění. A tak i ty k sobě najdeš laskavou cestu a budeš si vážit své odlišnosti. Vybudujeme respekt k tvému tělu, aby ses mohl/a cítit sebevědomě. Všechna těla si zaslouží důstojnost.


Pokud už máš dost svých stravovacích začátků a nadešla pro tebe chvíle odhodlání pro zdravý a trvalý způsob. Chvíle, kdy opravdu chceš, tak klikni JDU DO TOHO Ukážu ti, že je to jednodušší, než se zdá. Kristýna

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23962472/

Zdroj: The Intuitive Eating Workbook, March 1, 2017

comments powered by Disqus
Používáme cookies.